Braniteljska predstava: “Kako smo branili Vukovar i Hrvatsku” i predstavljanje knjiga D. Plavšića i D. Markuša – Kostanje, 06.11.2016.

U poplavi neistine i iskrivljene stvarnosti, posegli smo za jedinim rješenjem - istinitim i iskrenim svjedočanstvom o ljubavi prema svom narodu i svojoj Domovini. Damir Markuš i Damir Plavšić, autori ove - prve braniteljske predstave, približili su nam istinu o ljudim koji su branili Vukovar, ljudima koji su svoje tijelo i dušu uklesali u krvlju i suzama izvojevanu slobodu.

36-2Žrtva Vukovara, njegovih stanovnika i branitelja, jedna je od temeljnih činjenica - nažalost slabo poznata, pogotovo mlađim generacijama. Stoga, potreba za isticanjem istine o Domovinskom ratu u cijelosti, nikad nije bila veća. Vjera i zajedništvo održali su nas u stvaranju Lijepe Naše - a trebaju nam i danas. Autori su nam predstavili i svoje nove knjige: "58" HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca - D. Markuša, i "Bitka za Vukovar" D. Plavšića. Otvoreno, riječima razumljivim i najmađima, ova dvojica običnih ljudi - heroja, ispričali su nam svoju, intimnu, priču... priču koja zaustavlja dah, tjera suze na oči, priču o običnim ljudima koji su branili svoje... priču o borbi koja, nažalost, još uvijek traje. Naša djeca su je trebala čuti. I mi stariji - također.... i trebat će je čuti još koji put.

7-2Imali smo priliku pogledati i malu izložbu ratnih fotografija nastalih za vrijeme obrane grada Vukovara, U glazbenom dijelu programa nastupili su: dječji zbor "Kostanje" ženska klapa "Konistra" i klapa "Pasika".

20Tekstove su čitali Damir Plavšić i don Špiro Čikeš. Predstavu je snimao meštar Borko Gunjača. Organizaciju potpisuje HKUD "Kostanje" - uz pomoć klape "Pasika". Nadamo se da smo svojim nastupom pomogli da se istina čuje. Veliko hvala Damiru Markušu i Damiru Plavšiću!

Galerija

Comments are closed.