“Milenijska fotografija” Šime Strikomana u povodu 1000 godina spomena Poljica – Kostanje 18.10.2015.

 

Kostanje - MP Sveti Jure 176Kostanje može biti ponosno što je jedino u Poljicima na adekvatan način obilježilo 1000 godina spomena Poljica. Naime, na inicijativu HKUD-a “Kostanje” – odazvali su se MO Kostanje, ŽU Kostanje, te KUD “Mile Gojsalić” i klapa “Pasika” – te smo zajedničkim trudom priredili ovu manifestaciju. Na naš poziv rado se odazvao gospodin Šime Strikoman, čiji je projekt “Milenijske fotografije” poznat i izvan granica lijepe naše. Zajedničkim trudom oslikan je 40 metarski lik Sv. Jure – zaštitnika Poljica. Slika je to koja ostaje kao trajna uspomena na ovaj vrijedan jubilej.

Na naš poziv su se odazvale i gotovo sve Udruge u kulturi s područja Poljica:KUU “Sv. Kliment” – Sitno, KUU “Mosor” – Gata, KUD “Srijane”, KUD “Dalmacija” – D. Rat, KUU “Tugare”, KUU “Vila Rustika” – Ostrvica, KUD”Mile Gojsalić”, Društvo Poljićana “Sv. Jure – Priko” – Omiš. klapa “Kurjože” – Podstrana, Pučki pivači – Tugare, klapa “Pasika” – Kostanje, te HKUD “Kostanje”. Svi oni su na snimanje došli obučeni u narodne nošnje, što je ovoj manifestaciju dalo još jednu dimenziju više.

IMG_7306Pozivu na snimanje se odazvalo više od 1000 poljičana iz svih djelova drevne Poljičke Republike. Svi su se oni smjestili u sliku Sv. Jure – što je i ovjekovječio gospodin Šime Strikoman. Valja se posebno zahvaliti njemu i njegovoj gospođi Editi Strikoman – koji su se stvarno potrudili i pomogli nam da ovaj vrijedan jubilej bude zabilježen za povijest. Snimanje je pratila i ekipa HTV-a, kao i novinarske ekipe tiskanih i digitalnih medija. Naš Ivan Perić je snimanje zabilježio i kamerom na dronu – ta će snimka biti posebno atraktivna.

Nakon snimanja fotografije, okupljena Kulturno-umjetnička društva pokazala su i dio svog repertoara u prigodnom programu. Sve to pokazuje koliko je bogat kulturni život u našim Poljicima. Pogotovo veseli broj mladih uključenih u njihov rad. To je zalog za budućnost koji treba cijeniti i u koji treba ulagati. 

Duh zajedništva još uvijek živi u drevnoj Poljičkoj Republici…

 

IMG_7358

IMG_7329

IMG_7337

Galerija sa snimanja

Comments are closed.