“Poljičko silo” – Kostanje 19.12.2015.

Ovogodišnje, treće po redu, “Poljičko silo” – kruna je cjelogodišnjih događanja u ovom dijelu Poljica. Nakon “Milenijske fotografije” Šime Strikomana, ovo je bila još jedna prigoda da se obilježi vrijedan jubilej – 1000 godina od prvog spomena Poljica. Nažalost, u ovoj godini nas je napustio Nediljko – Martin Begić – pjesnik koji je svojim opusom slavio upravo Poljica.

Nediljko 2
Stoga smo imali čast i zadovoljstvo odati mu počast na našoj skromnoj pozornici.
Uvertiru ovom dijelu programa napravio je naš dječji zbor – koji je otpjevavši dvije pjesme koje slave život i vjeru – pokazao da duh drevnih Poljica živi i u onima najmlađima.

IMG_4455

Don Špiro Čikeš i Petar Buljević – ravnatelj CZK Omiš – predstavili su lik i djelo Nediljka – Martina Begića, a klapa “Pasika” otpjevala je dvije uglazbljene Martinove pjesme, od kojih je jedna: “Loza u škripu” dobila i prestižnu nagradu “Porin”.

IMG_4573IMG_4501
U drugom dijelu programa predstavili su nam se poljički pjesnici. Čitajući nam svoje stihove Sandra Vukušić, Ivan Sorić – Suri, Danica Bartulović, Zoran jurišić, Josip Ulić, Ante Matijević i Đurđica Tičinović pokazali su svu raskoš i šarenilo pjesničkog izričaja u Poljicima. Na gitari ih je pratio mladi gitarist Stipe Bogdanović, a glazbenu podlogu su upotpunili: klapa “Pasika”, naša mlada klapa “Konistra”, te VIS “Cor et anima” iz Tugara. Sastav čine četiri sestre Jurišić, a najstarija od njih – Petra – vodi naš dječji zbor i klapu.
Don Špiro Čikeš je jednom iskrenom crticom iz svog života, u maniru iskusnog autora proze, poslao jednu univerzalnu poruku svim prisutnim i tako zaokružio ovaj naš glazbeno – poetski recital.
Na kraju, kao što to obično biva, podjelili smo zahvalnice učesnicima sila, poželjeli im svako dobro za predstojeće blagdane – a svi izvođači su zapjevali “Radujte se narodi”.
Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ovog sila i vidimo se i dogodine!

Galerija

Comments are closed.