Promocija zbirke pjesama Ivana Šarolića “Izabrane pjesme” – Kostanje 12.07.2014.g.

U sali Doma u Kostanju održana je promocija zbirke pjesama kostanjskog pjesnika Ivana Šarolića. Knjiga pod naslovom “Izabrane pjesme” predstavlja najbolje pjesme po izboru dr. Nedjeljka Mihanovića, istaknutog teoretičara suvremene hrvatske književnosti.

cropU ovoj zbirci one su poredane kronološki, po vremenu nastanka, tako da čitatelj može dokučiti i pratiti pjesnikov stilski i tematski razvoj.  Ivanu Šaroliću ovo je deveta izdana knjiga – prvu je izdao još 1976.g. pod pseudonimom Ovidije Splićanin. Njegov izričaj zalazi u sve sfere života – od puteno svjetovne, pa sve do duboko religiozne i metafizičke. Svakako jako zanimljiv i ozbiljan timbar pjesama – tjera Vas da ih iznova pročitate – ostavljajući uvijek mjesta za neki novi doživljaj i propuštenu spoznaju. Posebnu dimenziju radu Ivana Šarolića daju pjesme sa posvetom – svaka od njih brižno i intimno ocrtava vezu autora sa osobama kojima je pjesma posvećena.

U programu promocije sudjelovali su – osim pjesnika Ivana Šarolića – dr. Nedjeljko Mihanović, pjesnikinja Sandra Vukušić, te mandolinski orkestar Udruge za očuvanje hrvatskog folklora iz Omiša, koju vodi gospodin Damir Mimica.

Dr. NedjeljkoIMG_3409 Mihanović je autor pogovora za ovu zbirku pjesama i pjesme koje se nalaze u njoj njegov su odabir najboljeg što Ivan Šarolić može ponuditi. Dr. Nedjeljko Mihanović doktorirao je filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugogodišnji je suradnik HAZU-a i urednik više književnih i znanstvenih časopisa. Njegovo sudjelovanje u stvaranju hrvatske države također je ostavilo traga. Dr. Mihanović obnašao je dužnost ministra prosvjete i kulture Republike Hrvatske 1992. godine. Zastupnik je Hrvatske demokratske zajednice u Saboru Republike Hrvatske od 1992.-1999. Tijekom drugog saziva Hrvatskog sabora od 24. svibnja 1994. do završetka mandata 28. studenog 1995. postaje predsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Sabora Republike Hrvatske. U prvom i drugom sazivu Sabora bio je predsjednikom saborskog Odbora za naobrazbu i znanost.

Gospođa Sandra Vukušić, djevojačko Pupačić, pjesnikinja je rodom iz Kostanja. Njezin književni rad koji je započela još kao srednjoškolka, okrunjen je IMG_3376nedavnom promocijom prve samostalne zbirke pjesama “Čovjekovanje” kojoj smo imali čast nazočiti. Inače, prvu zbirku poezije izdala je 1992.g. u Omišu, zajedno s Ivanom Dragošević ( sada Vlahović ). Zbirka se zove “Živjeti Cetinu”. Piše i dijalektalne tekstove – od kojih je pokojni Ljubo Stipišić Delmata uglazbio tri, a skladateljica Nensi Barić jedan: pod nazivom “Ćeri moje”. Ta je pjesma izvedena na Večeri novih skladbi na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2011.g. Pjesmom “Junacima” izišla je iz okvira naše domovine. Naime, pjesma je prevedena na engleski jezik i objavljena u  zbirci pjesama “Prayers unheard” u izdanju sveučilišta u Huddersfieldu.

IMG_3459Udrugu za očuvanje hrvatskog folklora iz Omiša i njenog voditelja, gospodina Damira Mimicu – ne treba posebno predstavljati. Svi oni koji su barem jednom u ljetnim mjesecima bili u Omišu, sreli su njega i njegove sviraće po kalama staroga grada. Dugogodišnji rad na očuvanju hrvatske kulturne baštine kulminirao je nedavnom premijerom omiškog “Oficirskog kola” ili “Salonskog plesa”. To je originalna omiška baština sačuvana od zaborava marom i trudom Damira Mimice i članova njegove udruge. Njegov mandolinski sastav uljepšao je ovu promociju i ukazao na potrebu očuvanja mandoline kao instrumenta bez kojeg dalmatinska pisma ne može.

Nadamo se da je ovo početak jedne duge i uspješne suradnje!

IMG_3472

Sve u svemu, promocija ove knjige sigurno je zadovoljila pobornike kulturnih zbivanja  – kojih, nažalost, nedostaje – a mi ćemo se potruditi da ovo bude početak jedne tradicije predstavljanja poljičkih umjetnika.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji ove promocije, a posebno gospođi Sandri Vukušić, Udruzi za očuvanje hrvatskog folklora, te gospodi Milanu i Vicku Jerčiću – koji su osigurali prijevoz za dio sudionika ove promocije!

Slike sa promocije imate u galeriji!

Comments are closed.